keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Esittelyssä mun talvikengät

No niin, nyt pääsisitte kurkkaamaan mun talvikenkävarastoa. Mulla on talvisaappaita eteisessä jo ihan liikaakin, mutta osa on jo vuosia vanhoja. Huonokuntoisimmat ja tekonahkaiset parit saattavat seuraavien vuosien aikana päätyä kierrätykseen, viimeisimmät kenkähankinnat olen tehnyt paremmin harkiten ja laatuun panostaen. Toiveena ja tavoitteena olisi saada aikaan sellainen kenkävarasto, josta löytyy joka menoon sopivat popot, ja johon ei tarvisisi hankkia uusia pareja joka talvi. 


Ensimmäisestä kenkäparista, Vagabondin Laura-kengistä, olen kirjoitellut blogiin heti niiden oston jälkeen. Nämä ovat edelleen yhtä suloiset ja pehmeät kuin ostohetkelläkin, mutta tänä talvena niiden käyttö on jäänyt hieman vähälle. Varjelen niiden herkkää pintaa lähes neuroottisesti, joten vähänkään märällä kelillä en halua näitä jalkaan laittaa. Lisäksi pohja on ehkä aavistuksen liian tasainen Jyväskylän maastoihin. Ehdottomasti kuitenkin jäämässä mun kenkäkaappiin!


Sitten näitä hieman huonompia ostopäätöksiä. Vasemmanpuoleiset saappaat ovat tekomokkaa, ja niiden pohja lohkeili rikki jo ensimmäisen talven jälkeen. Vaihdatin niihin pohjat suutarilla (n. 20€), mikä kyllä onnistui oivallisesti, mutta en ole tainnut käyttää näitä kuin ihan pari kertaa sen jälkeen. Luulen, että nämä saattavat olla menossa kirppis-/kierrätyskasaan seuraavassa inventaariossa. Nämä taisin ostaa Skopunktenista parillakympillä.

Oikeanpuoleiset saappaat ovat ainoat korolliset saappaat, ja siinä työssä ajavat asiansa ihan hyvin. Kuljen pääasiassa jalkaisin ja pelkään liukkaita kelejä ja Jyväskylän jyrkkiä mäkiä, joten käytän korollisia talvikenkiä kerran-pari vuodessa. Nämäkään kengät eivät kuitenkaan ole nahkaa, eikä malli ole ehkä ihan lempparein. Toisaalta nämä ovat aika perussaappaat, jotka eivät heti paljasta ikäänsä trendien suhteen. Nämäkin ovat Skopunktenista, sillä kerralla maksoin kolmista saappaista noin 100 euroa.


Vasemmanpuoleiset nahkasaappaat ovat kirppislöytö, ja muistaakseni vielä suomalaiset. Näitä käytin pari vuotta sitten paljonkin, mutta viime vuosina käyttö on jäänyt pariin kertaan talvea kohti. Mun pitäisi ottaa asiaksi mallata näiden pariksi pari asukokonaisuutta, jotta näillekin tulisi enemmän käyttöä. 

Oikeanpuoleiset saappaat ovat tekonahkaa ja Skopuntenista. Tykkään niiden ulkonäöstä, mutta ruskean sävy ei ole mulle mieleisin, ja jotenkin nämä aina jäävät hyllyyn muiden kenkien päästessä ulkoilemaan. Ehkäpä näidenkin tueksi pitäisi koota pari asukokonaisuutta. 


Vasemmanpuoleiset, jo melko kolhiintuneet prätkäsaappaat on ostettu Skopuntenista. Ne eivät ole aitoa nahkaa, minkä näkee kengän kärkien kulumista. Viime ja toissa talvena käytin näitä todella paljon, mutta tänä talvena ne ovat saaneet pysytellä enemmän kotosalla. Nämä saappaat ovat kuitenkin opettaneet mulle, että haluan ehdottomasti yhdet vähän ronskimmat tai prätkäsaappaiden tapaiset kengät repertuaariini. Kun nämä kuluvat käyttökelvottomiksi, aion sijoittaa nahkaisiin vastaaviin. 

Oikeanpuoleiset ovat uusin lisäys talvikenkiini. Ja ristiriidassa mun tavoitteiden kanssa. Ne eivät ole nahkaa. Mutta muuten sopivat kyllä mun kenkähyllyyn: mulla ei ole tällaisia ratsastussaappaan tyylisiä kenkiä. Nämä löytyivät kirppikseltä ja maksoivat vain 4 euroa, joten luovuin periaatteistani. :D


Sitten kenkäkokoelmani arvokkaimmat jäsenet. Näistä Vagabondin saappaista pulitin viime talvena noin 150 euroa. Niiden pohjat olivat kuitenkin ihan liian tasaiset ja liukkaat Suomen talvia ajatellen. Viime syksynä käytin kenkiä suutarissa, ja sain niihin sekä päkiän että kannan alle uudet, pitävämmät pohjat. Operaatio maksoi muistaakseni 35 euroa, mikä oli kyllä aika paljon, mutta toisaalta nyt nämäkin kengät pääsevät useammin ulkoilemaan. Jotenkin olisin kyllä olettanut, että 150 eurolla saisi ruotsalaismerkiltä Suomenkin talviin sopivat saappaat.. Joka tapauksessa, nämä ovat yhdet perussaappaani, ja pysyvät ehdottomasti hyllyssä. 


Ja sitten vuoden voittajat! Näitä kahta kenkäparia olen käyttänyt noin 80% päivistä tänä talvena. Olen ylistänyt kenkiä täällä bloginkin puolella jo viime vuonna, kun nämä hankin. Ovathan nämä vähän muhkun malliset, eivätkä sen puolesta ehkä sopisi ihan kaikkiin asuihin, mutta mä tykkään näiden ulkonäöstä. Parhaita puolia ovat kuitenkin ehdottoman pitävä pohja säällä kuin säällä sekä erityskyky. Pahimmillakin pakkasilla näissä kengissä varpailla on miellyttävän lämmin, ei lähelläkään kylmää! Jos saisin käyttää vain yksiä kenkiä koko talven, valitsisin nämä kengät ruskeina. 

Siinäpä olivat mun kengät! Aika hyvä kokoelma, mutta jos tilaa olisi enemmän ja jos huonoimpia pudottaisi toisesta päästä pois, haluaisin lisätä hyllyyn vielä ainakin laadukkaat, ruskeat nahkasaappaat. 

Millaiset talvikengät on teidän mieleen? Käytettekö monia talvikenkiä vai pärjäättekö yksillä?

2 kommenttia: