perjantai 22. maaliskuuta 2013

Kirja: Seurapiirien kuningatar Grace Kelly

Pari viikkoa sitten mä piipahdin pitkästä aikaa kirjastossa, ja tällä kertaa mulla oli ihan selvä suunnitelma siitä, mitä tulin hakemaan: klassikkoelokuvia ja elämänkertoja Hollywoodin tunnetuimmista naistähdistä. Lopulta lainasin pari Marilyn Monroe -leffaa sekä tämän Grace Kellyn elämänkertakirjan, josta nyt aion vähän kirjoittaa. Mulla on vähän sellainen tapa, että en halua esimerkiksi postailla sellaisten näyttelijöiden/laulajien kuvia, joista en itse juurikaan tiedä. Tai pinnata heidän kuviaan Pinterest-tauluihini. Niinpä halusin tehdä hieman yleissivistävää tutkimusta henkilöstä nimeltä Grace Kelly. :)


Ensinnäkin on sanottava, että mun mielestä tämä Seurapiirien kuningatar Gracy Kelly ei ollut mikään erityisen hyvä kirja, ainakaan elämänkertakirjaksi. Se antoi Gracesta melko yksipuolisen, hyvin ihailevasti kirjoitetun kuvan, ja keskittyi ainakin mun makuun ihan liiaksikin kuvailemaan Gracen elokuvia. Gracen henkilökohtaisesta elämästä kirja sen sijaan kertoo liian vähän. Mä päädyin lainamaan juuri tämän kirjan, koska sillä hetkellä kirjastossa ei ollut paikalla muita Grace Kellyn elämänkertoja. Suosittelisin kuitenkin muita Gracen elämästä kiinnostuneita lukemaan jonkin toisen elämänkerran. 
Kyllähän tämä kirjakin ne perusfaktat kertoi, ja nyt mulla on melko kattava yleiskuva Gracen elämästä, mutta välillä teksti oli tosi pitkäveteistä piiiiitkien elokuvatuotantoon liittyvien sepustusten takia, jotka eivät ainakaan mun mielestä olleet mitenkään olennaisia kirjan kannalta. Ilmeisesti herra Donald Spoto, kirjan kirjoittaja, on kova ukko tehtailemaan elämänkertoja, mikä ehkä näkyy vähän näkyy kirjojen laadussakin. Vähän liian amerikkahömppää mun makuun, ei oikein päästy Gracen todelliseen luonteeseen kiinni, ja samalla kerrottiin liikaa yksityiskohtia elokuvista ja niihin liittyviä sivuseikkoja. Grace oli uransa huipulla 26-vuotiaana, kun hän jättikin Hollywoodin taakseen ja avioitui Monacon ruhtinas Rainierin kanssa. Sitä ennen Grace ehti mm. saada parhaan naispääosan Oscarin elokuvasta Mies, jonka minulle annoit (eng. The Country Girl). Grace näytteli uransa aikana kolmessa Alfred Hitchcockin elokuvassa, ja Hitchcock piti Gracea niihin aikoihin muusanaan, jonka hän olisi tahtonut näyttelemään kaikkiin elokuviinsa. 


Grace ja Marlon Brando saivat molemmat Oscar-palkinnot vuonna 1955. 

Grace Takaikkuna-elokuvan kuvauksissa vastanäyttelijä James Stewartin ja ohjaaja Alfred Hitchcockin kanssa.


Grace ja Cary Grant Varkaitten paratiisi -elokuvan mainoskuvassa.

26-vuotiaana Grace avioitui Monacon ruhtinas Rainierin kanssa. Avioliiton takia hän jätti elämänsä ja uransa Yhdysvalloissa, ja muutti Monacoon. Gracesta tuli Monacon ruhtinatar. Näyttelijänuransa päättämisen jälkeen Grace keskittyi mm. hyväntekeväisyystyöhön. 


Grace ja Rainier saivat kolme lasta: Carolinen, Stéphanien ja Albertin. Grace vietti paljon aikaa lastensa kanssa, ja liikkui perheineen Monacossa aivan kuten muutkin ihmiset; kaupungilla, kahviloissa ja rannalla. Tähän oli asukkailla ensin pieni totuttelu, sillä tällaiseen käytökseen ei ollut totuttu. 


Grace menehtyi auto-onnettomuudessa ollessaan vasta 52-vuotias. Hän oli suunnittellut palaavansa vielä näyttelemisen pariin, mutta nämä suunnitelmat jäivät toteutumatta. Nykyään Grace nähdään tyyli-ikonina ja yhtenä vanhanajan Hollywoodin suurimmista tähdistä. 


Mulla heräsi kova kiinnostus tietää Gracesta vielä enemmän, varsinkin hänen vuosistaan Monacossa. Mun mielestä Grace on todellinen klassinen kaunotar, jolla on aivan uskomattoman kaunis hymy. Ja jotta osaan ottaa kantaa Gracen näyttelijänlahjoihin, mun pitää varmaan piipahtaa kirjastossa uudemman keran ja lainata pari Gracen elokuvaa. :) 

Mitäs te tiedätte Grace Kellystä? Oletteko nähneet Gracen elokuvia tai tiedättekö muuten jotain hänen elämästään? Onko Grace ansainnut paikkansa tyyli-ikonina ja suurena elokuvatähtenä?

Kuvat: 
http://2.bp.blogspot.com/_QwW6yMIwWKw/TP2f5Lqi76I/AAAAAAAAAng/Cpr7Ybs1-FU/s1600/grace_kelly_pure_wallpaper-404341-1284345018.jpg
http://images2.fanpop.com/images/photos/4800000/Grace-Kelly-grace-kelly-4894594-1000-837.jpg
http://images2.fanpop.com/images/photos/5800000/Grace-Kelly-grace-kelly-5877099-1262-1891.jpg
http://images2.fanpop.com/images/photos/5800000/Grace-Kelly-grace-kelly-5877062-1656-1866.jpg
http://www.releasedonkey.com/big/TVY1Qk1UWTBOemsxTlRjM01GNUJNbDVCYW5CblhrRnRaVGN3TnpFM016Y3dOUQ/grace-kelly-large-picture.jpg
http://paramountfilm.files.wordpress.com/2012/06/rear-window-2.jpg
http://www.arts-stew.com/wp-content/uploads/2011/01/To-Catch-A-Thief-with-Grace-Kelly-1024x778.jpg
http://4.bp.blogspot.com/-VMlgIao5GHM/UJ0IkMhMf1I/AAAAAAAAItI/tMwFST_Fa30/s1600/grace+kelly3.jpg
http://images2.fanpop.com/images/photos/5800000/Grace-Kelly-grace-kelly-5877009-1760-2100.jpg
http://3.bp.blogspot.com/_KKNyXy942PA/SxP0bvLzrvI/AAAAAAAAA1E/SKCRdtOhfi0/s1600/grace-kelly-bridal-party-790484.jpg
http://www.styloko.com/womens-fashion/wp-content/uploads/Grace-Kelly.jpg

2 kommenttia:

 1. Moikka!

  Kiva postaus sulla, bongasin tän Googlesta :-D Eli, mun mielestä Grace Kelly on oikeasti ihan hirveen mahtava näyttelijä. Voi että jos tuollaisia olisi nykypäivänäkin. Olen suuri Hitchcock- leffojen fani (nimimerkillä melkein koko herran noin 60 leffan kokoinen tuotanto hyllyssä), ja kyllähän esim. Takaikkuna on melkein parasta Hitchcockia, koska siinä on ihana Grace :D Myös Täydellinen rikos on loistava, Varkaitten paratiisi on valitettavasti vielä näkemättä.

  Grace on todellakin ansainnut paikkansa tyyli-ikonina ja suurena elokuvatähtenä. Valitettavasti viime aikoina on ollut netissä juttua siitä, että Grace oli suoraan sanottuna h**ra ja vehtasi jopa JFK:n kanssa. Itse en tiedä pitäisikö niitä juttuja uskoa, en kyllä millään jaksaisi uskoa kaikkea mitä pahaa hänestä puhutaan.

  All in all, Grace on mahtava :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipas hauska että löysit tänne! :) Mun Grace-sivistys on vielä sen verran vaiheessa, että kaikki Gracen leffat on katsomatta. Voisinkin aloittaa tuosta mainitsemastasi Takaikkunasta, se vaikutti kirjankin perusteella hyvältä elokuvalta.
   Musta tuntuu, että näistä ikoni-naisista liikkuu nykyään kaikista jos jonkinlaista tarinaa. Vaikea näin jälkikäteen sanoa, mikä on totta. Luulisin kuitenkin, että kaikista skandaalinmakuisimmat jälkipaljastukset ovat perättömiä.
   Grace kyllä teki muhunkin vaikutuksen kirjan perusteella, ja varmasti tulen tutustumaan hänen leffoihinsakin tulevaisuudessa. :)

   Poista