maanantai 19. marraskuuta 2012

8 joululahjavinkkiä

Nyt taitaa alkaa olla taas ne viikot ihan nurkan takana, kun pitäisi keksiä joululahjoja läheisille. Mä oon parina viimeisenä vuonna alkanut oppia bongailemaan joululahjoja jo syksystä lähtien, joten tänäkin vuonna mulla on osa lahjoista jo hankittuna (ja puhelimessa muistilista siitä, mitä olen jo kenellekin hankkinut: ei unohdu jo ostetut lahjat kaupassakaan! :)). Osa lahjoista on kuitenkin edelleen hankkimatta, joten ajattelin kasata pientä inspiraatiopostausta lahjojen suhteen tänne bloginkin puolelle. Voi olla, että jatkan aiheesta jatko-osilla vielä joskus myöhemmin, mutta aloitetaan nyt näillä ideoilla. 

Yritin kerätä tähän postaukseen vähän erilaisia ideoita, ja jätin ne ihan perinteisimmät vinkit pois. Tietysti pyjamat, suklaa, villasukat, lämpöiset neuleet jne. ovat ihania lahjoja, mutta nyt keskitytään vähän muuhun. Otin fokukseksi kirjallisuuden, leffat ja tv-sarjat sekä musiikin. Yritin myös ajatella sellaisia lahjaideoita, joita voisi suhteellisen helposti soveltaa sopimaan monille eri lahjan saajille, aina isovanhemmista hieman vieraampiin kummilapsiin. :)


1. TV-sarjojen boksit. 
Nykyään, kun tv-sarjojakin voi tilata tosi helposti netistä, on valikoima paljon laajempi kuin paikallisen Anttilan hylly (joka on sekin musta melko laaja! :)). Nuoremman polven katsojille löytyy vähän joka genrestä jotain, ja vanhemmille voisi kiinnostuksen mukaan valita kriitikoiden ylistämiä, "vakavampia" sarjoja. Jos lahjabudjetti ei ole valtaisa, kannattaa selvittää fanittaako, seuraako tai kerääkö lahjansaaja jotain tiettyä sarjaa, ja ostaa sitten vaikka yksi tai kaksi kautta kyseistä sarjaa. Jos budjetti on suurempi, voi sarjasta ostaa kerralla kaikki kaudet kunnon jättiboksina. Silloin sarjan tosin kannattaa olla sellainen, jota ei enää tuoteta lisää, esim. Sinkkuelämää, Dawson's Creek tai Prison Break. 
Mistä? Markettien ja Anttiloiden viihdeosastolta ja alelaareista. Netistä suomenkielinen sivusto on esimerkiksi cdon.com, vielä laajemman valikoiman löytää esim. amazon.co.uk:sta (brittisivulta tilatessa ei hintoihin tule yllättäviä vero- tai tullimaksuja). 
Mitä sarjoja? Kannattaa kurkata vaikka imdb.comista sarjojen pisteytyksiä, sieltä selviää aika hyvin kuinka hyvänä mitäkin sarjaa pidetään. Varsinkin netistä tilatessa voi löytää vaikka mitä hauskoja, vanhoja sarjoja, joita ei enää näytetä ollenkaan telkkarissa tai joita ei löydy paikalliskauppojen hyllyistä. Sellaisia voisivat olla esim. Ally McBeal, Seinfeld ja Sopranos. Ulkoimaisilta sivuilta saattaa myös löytyä sarjojen uusimpia kausia, jos hyväksyy sen, että tällöin mukana ei välttämättä ole suomenkielisiä tekstityksiä. 

2. Netflix tms.
Netflix on palvelu, jonka avulla voi esim. tietokoneella, pleikkarilla tai xboxilla katsoa tv-sarjoja ja leffoja. Tavallaan saat siis leffavuokraamon kotiisi. Tällä hetkellä palvelu maksaa noin 8€/kk, ja palvelun voi ostaa lahjaksi niin moneksi kuukaudeksi kuin itse haluaa. Tämä voisi olla aika hauska lahja tv- ja leffafaneille ja niille, joille et pääse antamaan lahjaa henkilökohtaisesti vaan joudut lähettämään lahjan postin kautta (lahjakortti on kevyt laittaa kuoreen! :p). Tästä lahjasta on myös iloa pidemmäksi aikaa, kun lahjan saaja voi nauttia palvelusta vielä pitkästi joulun jälkeen. 
Mistä? Netflixin omilla nettisivuilla, netflix.com, voi tilata Netflixin lahjaksi tai itselleen, sivut ovat suomenkieliset ja näyttävät melko helppokäyttöisiltä. 

3. Hyvät kuulokkeet.
Varsinkin jos lahjan saaja elää toisen ihmisen / toisten ihmisten kanssa samassa taloudessa, omistaa nipot naapurit tai omaa normaalista poikkeavan vuorokausirytmin, on hyvät kuulokkeet kaikkien pelastus. :) Kuulokkeet voi ostaa musiikin kuuntelua, telkkarin katselua tai vaikka tietsikalla pelaamista varten. Kuulokkeita saa myös langattomina, jolloin ne päässä voi vaikka tiskata tai lököillä sängyllä kuuntelemassa musiikkia. 
Mistä? Marketeista, tavarataloista, Giganteista jne. Netistä saattaa tässäkin asiassa löytyä vielä laajempi valikoima, mutta ehkä kannattaa ennen tilauksen naputtelua käydä fyysisesti testailemassa erilaisia kuulokkeita liikkeessä. Netistä kuulokkeita voi tilata esimerkiksi verkkokauppa.comista, tai konebox.fi:stä (molemmat suomenkielisiä).

4. Spotify.
Nykyään yhä useampi ihminen taitaa kuunnella musiikkia puhelimen tai tietokoneen kautta, eikä niinkään ostaa CD-levyjä kaupasta. Spotifysta löytyy tonneittain musiikkia. Jokainen voi ladata koneelleen ilmaisen version, mutta silloin joutuu kestämään mainoksia ja muistaakseni jokaista kappaletta voi kuunnella vain tietyn määrän kertoja. Spotify Unlimited, jolla pääsee eroon mainoksista ja toistokertarajoituksista, maksaa n. 5€/kk ja Spotify Premium, jolla Spotifyta voi kuunnella myös offline-tilassa ja puhelimella, maksaa n. 10€/kk. Tämä lahja on helppo antaa vaikkapa ulkomailla asuvalle läheiselle tai sellaiselle henkilölle, jota ei kovin hyvin tunne, mutta tietää tämän kiinnostuksen musiikkia kohtaan. Lahjansaaja voi sitten itse päättää, millaista musiikkia sitten kuuntelee. 
Mistä? Spotifyn omilta verkkosivuilta, spotify.comista, voi tilata kumpiakin Spotify-versioita lahjaksi 1:n, 3:n, 6:n tai 12:n kuukauden jaksoksi. 

5. Musiikki-, kirjallisuus- tai leffa-aiheiset kirjat.
Kirjakaupoista löytyy hauskoja kirjoja, joihin on koottu esimerkiksi 100 elokuvaa, kirjaa tai albumia, "jotka jokaisen tulisi kuulla/nähdä/lukea ainakin kerran elämässään". Oiva lahja niille, joita ei kovin hyvin tunne, jolloin tällainen yleisteos on helpompi valinta kuin jokin tietyn genren tai kirjailijan teos. Tällainen kirja on kiva lisä kirjahyllyyn, vaikkei sitä koskaan lukisi kannesta kanteen. Kirjasta voi etsiä inspiraatiota ennen kirjastoon, vuokraamoon tai Spotifyn menoa, ja löytää uusia tuttavuuksia. 
Mistä? Kirjakaupoista tai netistä. Netissä esimerkiksi booky.fi, cdon.com ja suomalainen.com ovat suomenkielisiä verkkokauppoja, joista löytää tällaisia kirjoja. Ehkä vielä suurempi valikoima on ulkomaisissa verkkokaupoissa kuten amazon.co.uk:ssa.

6. Lehtitilaus
Nykyään lehtiä voi tilata todella helposti netin kautta. Suomenkielistenkin lehtien valikoima on nykyään laaja, lehtiä löytyy niin muoti-, sisustus-, käsityö, ammatti-, ristikko-, historia- ja tiedeaiheisia. Suomenkielisten lehtien lisäksi on olemassa vaaaaaltava valikoima englannin- ja muunkielisiä lehtiä. Esimerkiksi klassisen Rolling Stone -musiikkilehden saa tilattua Suomeen noin 50 eurolla koko vuodeksi. Myös tämä lahja on helppo tilata kaukaisemmallekin lahjansaajalle, ja lähettää tieto lahjasta ihan vain kirjeessä tai joulukortissa. Jos tuntee yhtään lahjansaajan makua, voi tällä lahjalla ilahduttaa saajaa vaikka koko vuoden. Varsinkin, jos keksii tilata jonkin sellaisen lehden, jota ei ole niin helposti saatavilla kaupoissa Suomessa. :)
Mistä? Mun mielestä parhaat tarjoukset on yleensä ollut kunkin lehden omilla verkkosivuilla, jotka löytyy helposti googlettamalla. Ulkomaisia lehtiä tilatessa kannattaa varmistaa, että hinta on sama myös kansainvälisissä tilauksissa (jos tietoa ei löydy verkkosivuilta, voi asiakaspalveluun lähettää aina sähköpostia). 

7. Harvinaisemmat  kirjat.
Netin kautta on todella helppoa tilata sellaisia kirjoja, joita ei lähikaupungin kirjastosta tai kirjakaupasta löydy. Varsinkin, jos lahjan saaja pystyy lukemaan englanninkielisiä kirjoja, on vaihtoehtoja loputtomasti. Tämäkin lahja on helppo tilata kauempana asuvalle ystävälle, sillä usein nettikauppojen kautta kirjat voi lähettää suoraan saajan osoitteeseen ilman sen kummempia lisämaksuja. 
Mistä? Suomenkielisiä verkkokauppoja ovat esim. booky.fi, cdon.com ja adlibris.com, lisää löytyy googlella. Ulkomaisista verkkokaupoista amazon taitaa olla ylivoimainen valikoiman suhteen. 

8. Kindle.
Kindlen avulla voi lukea sähköisessä muodossa olevia kirjoja. Kindle on tavallaan kuin tabletti-tietokone (eli helppo ja kevyt pitää mukana), mutta ainakaan perusversioilla ei tehdä muuta kuin lukea siihen ladattuja kirjoja. Näytön pitäisi olla mahdollisimman samanlainen kuin perinteisen kirjan, jolloin silmät eivät väsy lukemiseen kuten tietokoneen näytön katsomiseen. Kindle toimii myös ulkona kirkkaallakin säällä, toisin kuin useimmat läppärit. Kindleen voi ladata ilmaisia ja maksullisia kirjoja. Musta tällainen lahja olisi oivallinen niille, jotka matkustavat ja tykkäävät lukea kirjoja, esimerkiksi opiskelijat reissaavat usein parikin kertaa kuussa kotipaikkakunnilleen, jolloin tylsät juna- tai bussimatkat voisi käyttää lukien. 
Mistä? amazon.co.uk:sta.


Tällaisia vinkkejä tällä kertaa! Kaikki tiedot ovat vain mun käsialaa, ja niissä voi olla virheitä. Kannattaa itse tutkiskella juttuja jos jokin näistä innosti. :)

Joko teillä on joululahjoja ostettuna vai teettekö hankinnat vasta lähempänä joulua? Millaisia lahjanostajia olette - harkiten ja huolella vai nopeasti hutkien? Oliko näistä vinkeistä mitään hyötyä? Mitkä ovat teidän vinkin tämän vuoden joululahjoiksi?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti